Ukrainske spesialstyrker opererer langt bak fiendens linjer: – Det gjør den russiske kommandoen nervøs

Ukrainske spesialstyrker opererer langt bak fiendens linjer: – Det gjør den russiske kommandoen nervøs

Flere av de risikable og spektakulære operasjonene som skal ha resultert i store eksplosjoner dypt inne på russisk territorium, eller russisk-okkupert territorium i Ukraina, er utført av ukrainske spesialsoldater.

Blant annet har det vært flere angrep mot flyplasser hvor strategiske bombefly står i beredskap flere titalls mil inne i Russland.

I tillegg er det gjennomført operasjoner mot olje- og drivstoffanlegg på grensen til Ukraina, samt flere sabotasjeaksjoner mot både flyplasser og marinebaser på Krim og langs kysten av Svartehavet hvor den russsiske marinen har sin hovedbase.

«Spesialoperasjonen» har kostet titusener livet

For Russland og Putin, som fortsatt omtaler den brutale, fullskala invasjonskrigen som en «spesialoperasjon, og ikke som «krig», er det om å gjøre å fremstille krigen som begrenset, og at den kun berører Ukraina. På den måten skal den russiske befolkningen beroliges.

Men den pågående massemobiliseirngen tyder på at krigen bare så vidt har begynt. Nå blir også de store russiske byene direkte berørt.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina!

«Spesialoperasjonen har for lengst kommet ut av kontroll. Om knappe tre uker markeres årsdagen for invasjonen. Tilbake på slagmarken ligger titusener av døde soldater, kanskje fler. I tillegg kommer de mange sårede, savnede og fanger på begge sider av frontlinjen.

Samtidig kommer det stadig meldinger om angrep langt inne i Russland. I Kreml er det nå montert luftvern på taket av viktige bygninger av frykt for ukrainske droneangrep. Det signaliserer at frykten har slått rot også i den russiske hovedstaden.

– Livsviktig at den russiske overkommandoen føler kampens hete inne på sitt eget territorium

FILE PHOTO: Russian President Putin watches the Zapad-2017 war games at a military training ground in the Leningrad region

Russlands president Vladimir Putin har sendt titusener av russiske menn i døden.

Storavisen The Guardian har snakket med flere spesialsoldater i 20-30-årsalderen. Alle er medlemmer av den såkalte «Brotherhood-bataljonen», som er en frivillig gruppe ukrainske spesialstyrker som kjemper mot Vladimir Putin inne i Russland.

– Vi forteller dette offentlig slik at Putin og inntrengerne vet at det er veldig lett for oss å krysse den russiske grensen. Det er livsviktig at den russiske overkommandoen føler kampens hete inne på sitt eget territorium, sier en av soldatene.

De farlige oppdragene omfatter alt fra kidnapping av høytstående Kreml-tjenestemenn, til ødeleggelse av viktig militær infrastruktur, og nedskyting av fiendtlige fly på russisk territorium.

Slik prøver de å demoralisere fienden og skape frykt blant Putins generaler.

Ødelegger ammunisjonslagre, infrastruktur, drivstofflagre og kjøretøy

The Guardian skriver at historiene ikke kan verifiseres fra uavhengig hold på grunn av soldatenes uoffisielle status, men de mener historiene er overbevisende og troverdige.

Spesialsoldatene skal blant annet ha utplassert sprenglegemer på viktige russiske mål, som ammunisjonslagre, infrastruktur, kommandoplasser, drivstofflagre og militære kjøretøy.

Under en av operasjonene måtte de gjøre flere forsøk før de til slutt oppnådde å eliminere sitt militære mål.

– Dessverre så vi ikke treffet, men vi hørte eksplosjonen

Oppdraget var å ødelegge et russisk helikopter som transporterte høytstående tjenestemenn i det russiske innenriksdepartementet, forteller soldatene.

På andre forsøk ble helikopteret truffet, før det eksploderte.

– Jeg hadde med meg en liten rekognoseringsdrone, og den bekreftet at det var samme helikopter. Vi skjøt fra et bærbart luftvernmissilsystem fra en avstand på fire kilometer. Dessverre så vi ikke treffet da vi var så langt unna, men vi hørte eksplosjonen. Deretter flyktet vi raskt fra våre stillinger, forteller soldatene.

Ødela to russiske båter natt til mandag

Russia Ukraine

Flammer stiger opp fra Kertsjbroen, som kobler Krimhalvøya til Russland. Sabotasjeaksjonen utøste ny, russisk terrorbombing mot sivile mål i Ukraina.

Den siste vellykkede operasjonen ble utført så sent som natt til 6. februar. Da skal ukrainske styrker ha ødelagt to russiske båter ved Dnipro-elven i Sør-Ukraina. Det risikable oppdraget ble gjennomført av to sabotasje- og rekognoseringsgrupper på natterstid.

– Vi er klar over at fienden ikke forlater sør, det er fortsatt fiendens prioritet. Det har vært satt inn ganske kraftige styrker på vår front tidligere. De fortsetter å undersøke forsvaret vårt i området ved Dnipro-elven og på øyene med SRG-er. Da de prøvde å sette opp sine observasjonsposter, mistet de igjen to båter og to SRG-er over natten, forteller en soldat til Ukrainska Pravda.

– Det gjør den russiske kommandoen nervøs

De vet at risikoen for å bli oppdaget og drept alltid vil være der så lenge de opererer inne på russisk territorium, men den risikoen er de villige til å ta, selv om flere av deres landsmenn er døde.

De forteller det også for å binde opp russiske styrker og skape uro i rekkene.

– Etter at russerne finner ut at sabotører jobber på deres territorium, må de flytte mange soldater for å finne disse sabotørene. Det er veldig demoraliserende for fienden og gjør den russiske kommandoen nervøs, sier soldatene.

Det er uvisst hvor mange ukrainske soldater og kommandogrupper som er i aksjon bak fiendens linjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes