Avisrunden: Prisen på melk tredobles på vei ut i butikken: – Vi får 5,25 kroner literen

Avisrunden: Prisen på melk tredobles på vei ut i butikken: – Vi får 5,25 kroner literen

Avisrunden: Prisen på melk tredobles på vei ut i butikken: – Vi får 5,25 kroner literen

Prisen på melk tredobles på vei ut i butikken: – Vi får 5,25 kroner literen (Sandefjords Blad)Melkeruta fra bonde til butikk er ikke helt enkel å forstå seg på. Og spesielt ikke hva som skjer med pengene og hvem som egentlig tjener mest på melken som mer enn tredobles i pris på vei ut i butikkhyllene.

Ole Kristian Sommerstad Bruserud driver Skjee Samdrift i Stokke sammen med kompanjongen Kåre Larsen. Her skal de produsere 591 000 liter melk i 2023, og selv om melkeprisen øker i butikken, er ikke dette noe bonden merker i lommeboka.

– Vi fikk beskjed fra Tine Råvare om at de kommer til å betale 3 øre mindre per liter fra januar, fordi deres kostnader har økt. Det har jo våre kostnader gjort også, så det er jo greit å sette spørsmålstegn ved når bonden skal få være med på prisøkningen.

Enda verre blir det når verken Tine eller noen av matvarekjedene vil gå ut med hva de selger melken for eller hva de betaler for melken på grunn av konkurransehensyn.

– Vi kan ikke gå ut med informasjon om hva vi selger produktene våre ut til butikkene for, men alt overskudd Tine sitter igjen med går tilbake til bøndene igjen, sier Olav Håland, pressevakt i TINE. Les mer (+)

Lyst til å lese mer?

Med Nettavisen Pluss +alt får du tilgang til alt innhold fra over 70 av Amedias lokalaviser, inkludert fullstendig versjon av artiklene vi siterer her. Og det med kun én innlogging! Kjøp +alt-abonnement her. (Oversikt over avisene du får tilgang til finner du her).

MÅTTE SI OPP: Svetlana Iakovlieva (i midten) ble nødt til å si opp jobben på grunn av dårlige togforbindelser. Her med virksomhetsleder ved Kolbotn Omsorgsboliger Ingvild Therese Haugen (t.v.) og avdelingsleder Dubravka Gruban. Foto: Karin Hanstensen (Østlandets Blad)

Sykepleier måtte si opp på grunn av problemene på Follobanen (Østlandets Blad) Svitlana Iakovlieva er sykepleier og bor i Askim. Da hun søkte på jobb ved Kolbotn Omsorgsboliger i september var det med de nye togtidene i tankene.

– Først trodde jeg at togene fra Askim skulle gå som tidligere og stoppe på Kolbotn, og da hadde jeg planer om å kose meg på toget med å lese og hekle i 45 minutter hver vei. Så oppdaget jeg at jeg måtte bytte på Ski stasjon, men selv om det ble 15 minutter ekstra reise, syntes jeg det var greit. Men nå går det ikke an å pendle til Kolbotn fra Askim, forteller hun.

For da Follobanen ble stengt for trafikk, og togtidene igjen ble endret, ble arbeidshverdagen til Svitlana så vanskelig at hun faktisk måtte si opp.

– For å rekke jobben som starter klokken åtte om morgenen nå må jeg ta toget fra Askim klokken 06.11. Jeg kan ikke bruke to timer på å reise én vei til jobb.

Nå har hun sagt opp en jobb hun trives godt i fordi togtilbudet ikke passer med arbeidstidene. Les mer (+)

TRIVES: På tross av utfordringer er Thea Mathisen (23), Julie Andersen (28) og Hanna Juliussen (25) storfornøyde med yrket de har valgt, og er lei av all den negative omtalen det får. Foto: Ole Åsheim (Nordlys)

Reagerer på svartmaling av yrket sitt: – Vi har verdens fineste jobb (Nordlys)Det har vært mye oppmerksomhet rundt sykepleieryrket den siste tiden, og de dårlige arbeidsvilkårene som gjør at mange i yrket slutter. Sykepleiere Thea Mathisen, Julie Andersen og Hanna Juliussen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge ønsker også å få fram de gode sidene ved jobben.

– Det er viktig at problemstillingene kommer opp, og at man kjemper for bedre vilkår. Dette er ikke noe motsvar, men vi synes de positive sidene ved jobben drukner i de negative beskrivelsene. De fleste dagene drar jeg fra jobb og er blid og fornøyd, sier Mathisen.

De har kjent på mye av det samme. For mye å gjøre og for få ansatte på jobb. Å ikke strekke til.

– Jeg er enig i mye av det som kommer fram i media, men får samtidig et sug i magen: Skal jeg bli en del av statistikken og slutte? Vi er avhengig av at folk vil bli sykepleiere. Hva skulle jeg gjort hvis jeg ikke jobbet som sykepleier? Jeg ser ingen plan B. Jeg synes yrket er givende. Det var derfor jeg valgte denne utdanningen, sier Andersen. Les mer (+)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes