Denne lekkasjen må regjeringspartiene tette igjen for å beholde makten

Denne lekkasjen må regjeringspartiene tette igjen for å beholde makten

(Dette innlegget ble først publisert på Altinget, som ABC Nyheter har et samrbeid med).

Velgerovergangene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet til Høyre har ledet til fall for regjeringspartiene og vekst for Høyre etter stortingsvalget i 2021.

Så langt i 2023 er denne lekkasjen på rundt 150.000 velgere.

I snitt var lekkasjen fra Ap og Sp til Høyre på de nasjonale stortingsmålingene i januar i år på 146.000 velgere. På Altingets måling i februar var den 152.000.

altinget logo

Dette er Altinget

Altinget.no er Norges første rendyrkede politiske nettavis. Med 28 nisjemedier i Danmark og 11 i Sverige er Altinget allerede et etablert mediehus i Norden. Målet er å øke forståelsen for nasjonal og europeisk politikk gjennom nisjejournalistikk av høy kvalitet – med et nøytralt utgangspunkt.

Denne lekkasjen svarer til rundt hver åttende av de nesten 1,2 millioner velgerne som stemte Ap og Sp i 2021, og utgjør et minus på fem prosentpoeng i målingene for regjeringspartiene og et tilsvarende pluss for Erna Solbergs parti.

Skal Støre og Vedum gjenvelges for fire nye år i stortingsvalget 2025, må denne lekkasjen ned.

  • Les også på Altinget: Hilmar Rommetvedt: Større velgertap under Gro og Jens enn under Jonas

Tabellen under viser at overgangene fra Ap og Sp til Høyre økte markert fra november til desember 2021.

Overgangene gikk gradvis opp i 2022, før det ble en ny markert økning fra oktober til november i fjor. Fra november har regjeringspartienes lekkasje til Høyre vært stabil på rundt 150.000.

Embed: Pollofpolls

Sammenholdes velgerovergangene med månedssnittene i stortingsmandater for blokkene, ser vi at borgerlig side fikk et flertall fra juni i fjor. August 2022 var første måned etter valget året før med lekkasje på over 100.000 fra regjeringspartiene til Høyre, og fra da av har det vært en klar borgerlig ledelse i mandater.

Et eventuelt gjenvalg for Støre og Vedum i 2025 krever neppe at hele lekkasjen til Høyre nulles. Halveres disse velgerovergangene, stiger Støres og Vedums sjanser for å vinne regjeringsmakt i fire nye år.

Embed: Pollofpolls: Mandatfordeling
  • Les også på Altinget: Jette F. Christensen: Velkommen til valgåret 2023. Nesten halvparten skal ikke med

Johan Giertsen driver nettstedet pollofpolls.no på frivillig basis sammen med Lars Øy. Begge er medlemmer av Høyre. Lars Øy var statssekretær for Erna Solberg. Denne beregningen har Gabriel Steinsbekk gjort for pollofpolls. Steinsbekk er gruppesekretær for SV.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no. Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til [email protected], så vil vi vurdere den).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes