Knutsen biter seg merke i Mourinho-uttalelser om Solbakken

Knutsen biter seg merke i Mourinho-uttalelser om Solbakken

Knutsen biter seg merke i Mourinho-uttalelser om Solbakken

ALGORFA (Nettavisen): Det vakte stor oppmerksomhet i Norge og deler av Fotball-Europa da José Mourinho rettet knallhard kritikk mot Ola Solbakken nylig. Solbakken har kun fått to minutter fordelt på to kamper etter ankomsten til den italienske storklubben fra Glimt 1. januar.

Etter lagets 2-0-seier over Empoli uttalte Mourinho hvorfor det ikke har blitt mer spilletid på Solbakken til nå.

– Solbakken forstår ikke taktikken vår på samme måte som resten av gutta. Han vet ikke forskjellen mellom 5-3-2 og 3-4-1-2 (fotballformasjoner). Han forstår ikke hva høyt press er, sa Mourinho på pressekonferansen ifølge Football Italia.

– Han må lære seg hvordan vi ønsker å spille, fortsatte Roma-sjefen og la til at «gutten har kvaliteter».

LITE SPILLETID: Ola Solbakken har foreløpig fått få sjanser av Jose Mourinho etter overgangen til Roma. Foto: NurPhoto (Getty Images)

Knutsen: – Jeg ville gjort det på en litt annen måte

Blant dem som fikk med seg uttalelsene fra Italia er Bodø/Glimts trener Kjetil Knutsen.

– Jeg skjønner at vi har en litt annen tilnærming i Norge. Nå kan ikke jeg snakke for alle, men jeg kan snakke for Glimt. Vi har en litt annen metodikk, innleder Kjetil Knutsen til Nettavisen.

54-åringen har selv opplevd Mourinho sin oppførsel ved flere anledninger etter at klubbene møtte hverandre hele fire ganger i 2021/2022-sesongen i Europa Conference League.

– Vårt utgangspunkt er å alltid få det beste ut av spillerne, men så er sikkert det tatt litt ut av kontekst vil jeg tro. De har en helt annen måte å kommunisere utad på overfor spillere, og spesielt han (Mourinho red.anm.), sier Knutsen om karakteristikkene om sin tidligere elev.

BODØ/GLIMT-TRENER: Kjetil Knutsen har fått med seg Jose Mourinhos uttalelser om hans tidliger elev. Foto: Simen Lønning (Nettavisen)

Den rutinerte norske treneren er likevel tydelig på at måten trenerkollegaen gjør ting på ikke er noe for han.

– Som jeg har sagt mange ganger, jeg ville gjort det på en litt annen måte, men det er han i sin fulle rett til. Det er en del av den verden de kommer til. Det eneste jeg sier til spillerne er at det er ekstremt viktig å ta de rette valgene og det er ekstremt viktig å velge riktig klubb.

Les også: Hevder Mourinho beordret spillerne til å ta lagbilde. Nå vekker det reaksjoner

Åpnet om forholdet til Mourinho

Nettavisen snakket i slutten av januar med Ola Solbakken om starten i Roma. Lynvingen var da åpen om at absolutt alt var nytt for han i den italienske hovedstaden og at ingenting er likt Norge og Glimt verken på eller utenfor banen.

– Han er veldig varm, hyggelig og snill. Han bryr seg om deg og alt rundt deg, sa Solbakken til Nettavisen om Mourinho før han gikk litt nærmere inn på managerens ønsker på banen.

– Taktisk er han som han fremstår. Det viktigste er tre poeng. Hvordan det gjøres er ikke det viktigste, så kommer det andre etterpå. Det er laget som er i fokus. Han bruker meg på banen hvis jeg fortjener det. Om han ikke synes jeg er god nok så gir han blanke i det, sa Solbakken.

Les også: Ola Solbakken skryter av Mourinho: – Veldig varm, hyggelig og snill

ÆRLIG: Jose Mourinho har ikke lagt skjul på det han mener er Ola Solbakkens utfordringer. Foto: AFP

Glimt-trener Knutsen sier han alltid har vært opptatt av at spillerne som forlater Glimt må gjøre riktige valg for sin egen karriere når de reiser videre fra Aspmyra.

– Det er en del ting som tyder på at en del av overgangene fra Glimt kanskje bærer preg av litt dårlig klubbvalg. Så er ikke historien lik for hver enkelt. Det blir en utrolig forenkling for meg å konkludere med det (at Glimt-spillere ikke lykkes ute red.anm.).

– En rå og kynisk bransje

Han innrømmer at det kan være en omveltning for flere å forlate relativt sett «trygge» Bodø og den familiære følelsen klubben har skapt på Aspmyra de siste årene.

– Vår måte å tenke, trene og spille på er litt annerledes enn veldig mange andre. Jo høyere du kommer, jo bedre spillere kan du hente. Du setter sammen spillere som passer sammen og det er utskiftinger av spillere og trenere, det er et helt annet kretsløp nesten. Det er en rå og kynisk bransje. Når du får muligheten må du ta den med en gang og treffer du ikke da så kan det være lenge til neste gang.

– Det er så ekstremt sammensatt og jeg synes det er veldig forenklet å si eller trekke konklusjoner, sier han med tanke på de nylige uttalelsene om Solbakken.

TIDLIGERE MØTE: Kjetil Knutsen og Jose Mourinho på Aspmyra i 2021. Foto: Mats Torbergsen (NTB)

Knutsen synes også det blir et forenklet bilde når flere snakker om at Glimt-eksporter ikke lykkes i utenlandske klubber. I løpet av 2022 vendte Patrick Berg og Marius Lode tilbake til klubben. I 2023 har Fredrik André Bjørkan gjort det samme. Foreløpig har det bare blitt to minutter på banen for Solbakken i Italia.

– Vi kan stille spørsmålet om hvor mange norske spillere som går ut som egentlig er faste på sin respektive lag. Nå gjør Alexander Sørloth det godt i Spania, men han har ikke lyktes i Tyskland. Vi har heldigvis to verdensstjerner i England, men veldig mange av de andre er i en tilsvarende situasjon der de ikke spiller. Det er et spørsmål vi kan stille til norsk fotball.

– Vi har nok en litt annen tilnærming til det å utvikle mennesker og se mennesker. Det er kanskje det man opplever. Spesielt i fotballen som kanskje er en av de mest kyniske bransjene kan være en del av, sier Knutsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes