Etterretning: Værforholdene vil sette stopper for nye offensiver i Ukraina

Etterretning: Værforholdene vil sette stopper for nye offensiver i Ukraina

Det skriver det britiske forsvarsdepartementet torsdag.

Tidligere i dag meldte Institute of the study of war (ISW) at Russland trolig var i gang med en ny offensiv i Luhansk, men det er foreløpig uklart hvorvidt dette er den ventede storoffensiven, og hvor lenge den i så fall vil vare.

Ukrainske styrker skal allerede ha slått tilbake flere russiske fremstøt, og det er ikke kommet meldinger om store russiske landevinninger eller gjennombrudd, melder ukrainske og utenlandske medier.

– Været fortsetter å spille en betydelig rolle i krigen

Ifølge britisk etterretning er det helt usannsynlig at partene i krigen vil være i stand til å iverksette omfattende offensiver i tiden som ligger foran. Det betyr i klartekst at det innen to-tre uker vil være umulig å rykke fram med tunge våpen.

– Været fortsetter å spille en betydelig rolle i krigen. Bevegelse av kjøretøy som forventes å bli mer komplisert ettersom temperaturen stiger og snøen smelter, skriver det britiske forsvarsdepartementet i sin daglige etterretningsoppdatering, skriver Kyiv Independent.

Værfenomenet «rasputiza» er vel kjent i store deler av Øst-Europa. Det kjennetegnes ved at terrenget blir bløtt, gjørmete og nærmest ufremkommelig, spesielt for militære kjøretøy. Når temperaturen stiger og snøen smelter forsvinner frosten i bakken, og stridsvognene sliter.

Russerne fikk trøbbel da de angrep Kyiv

Å innlede offensiver under slike værforhold er svært krevende. Det fikk de russiske styrkene som forsøkte å invadere Kyiv i starten av krigen erfare.

Da stridsvogner forsøkte å utnytte terrenget, i stedet for asfalterte veier, gikk det galt. De ble stående fast, og kilometerlange kolonner med militære kjøretøy ble derfor et lett bytte for ukrainske bakholdsangrep.

– Både de ukrainske og russiske militære styrkene vil sannsynligvis unngå å planlegge store offensiver fra midten til slutten av mars på grunn av de ekstremt gjørmete forholdene, selv om ingenting kan utelukkes, skriver det britiske forsvarsdepartementet 9. februar.

Ukraina venter på tunge våpen

Terrenget i Øst-Ukraina vil sannsynligvis være på sitt verste for militære operasjoner i slutten av mars, men det utelukkes likevel ikke at politiske og militære mål likevel vil kunne utløse offensiver på tross av alle faresignaler.

Ukraina venter fortsatt på store våpenleveranser fra Vesten, men har samtidig forsterket sine posisjoner langs frontlinjen for å stanse russerne, som har mobilisert opptil 500.000 soldater.

Ukraina har også antydet at de snart vil kunne gå til overraskelsesangrep.

Embed: vær

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes