Boten har økt med 470 prosent

Boten har økt med 470 prosent

Straffen for ulovlig mobilbruk i bil lå lenge på 1.700 kroner og to prikker i førerkortet. Men etter betydelig press fra blant andre politiet og forsikringsbransjen, kom det en kraftig økning i 2021.Da gikk vi opp til 5.000 kroner og tre prikker.

Men det stoppet ikke der. 1. mars i fjor ble satsen ytterligere hevet, til 7.450 kroner. Og fra 1. februar i år, koster dette 9.750 kroner.

Dette er en økning på voldsomme 470 prosent. Det er noe som har gått mange hus forbi:

Aner ikke hva boten er

En undersøkelse utført av Norstat for forsikringsselskapet Frende viser nemlig at sju av ti ikke vet hva straffen er for å bruke mobil i bil.

– 20 prosent aner ikke hva boten er i det hele tatt, mens halvparten av de spurte sier at de vet den er blitt høyere, men ikke hva den er. Da forstår jeg det er et sjokk å bli stoppet og få et forelegg på nesten 10 000 kroner, sier Roger Ytre-Hauge fagsjef på motor i Frende Forsikring.

Økningen har blitt kritisert fra flere hold. Blant annet har det blitt påpekt at man tilsynelatende ikke har tatt seg til å til evaluere konsekvensene av den siste oppjusteringen – før bøtesatsen ble ytterligere skrudd opp.

Råkjørte – og ble avslørt av mobilen

Sjefen ringer…

– Det svir skikkelig i en, for mange, allerede skrapet lommebok, men det er et viktig tiltak for trafikksikkerheten. Altfor mange blikker bort på mobilen mens de kjører. Enten de tar telefonen, svarer på meldinger eller lar seg forstyrre av pushvarslinger mens de sitter bak rattet, sier Ytre-Arne.

Han nevner flere eksempler som mange kjenner seg igjen i, men som altså er ulovlig.

– For eksempel at du får en melding fra din datter som du begynner å lese mens du bremser ned mot rødt lys. Eller at du ser over på mobilen for å se hvem som ringer mens du ligger rolig i høyrefeltet i tunnelen. Eller du har forsovet deg og bare må svare sjefen som lurer på hvor du blir av. Jeg tror de aller fleste sjåfører har gjort noe av dette, men det gjør det ikke greit. Loven gjelder uansett, sier Ytre-Arne.

Kanskje ikke så rart politiet fikk flere tips…

Lyskryss eller kø

Undersøkelsen fra Norstat viser også hva bilførere synes er skummelt i trafikken. Der er folk som bruker mobilen på andreplass plass, kun slått av rusede sjåfører.

Én prosent svarer at det er greit å bruke mobilen mens man kjører. 13 prosent synes det er greit å bruke den når bilen står i ro i lyskryss eller i kø..

Resten synes den kun skal brukes håndfritt, elle ikke i det hele tatt.

Holdt på å krasje med politibil – nektet for å ha brukt mobilen

(Artikkelen er først publisert av Broom)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes