Oryx: Russland har mistet over 1500 stridsvogner

Oryx: Russland har mistet over 1500 stridsvogner

Analytikerbloggen Oryx opplyser at at Russland har mistet 1500 stridsvogner i Ukraina. 544 av disse stridsvognene skal ha havnet i ukrainske hender. De resterende skal ha blitt ødelagt eller forlatt på slagmarken.

– Russland startet krigen med rundt 3000 operative stridsvogner, så det er en god sjanse for at Russland har mistet halvparten av sine brukbare stridsvogner, sier forsvarsanalytikeren Jakub Janovsky som bidrar i Oryx-prosjektet, ifølge CNN.

Oryx samler opplysninger om kampene i Ukraina ut fra bilder og andre åpne kilder. Analytikergruppen stiller en rekke krav til beviser for å kunne erklære et kjøretøy eller våpensystem ødelagt. Gruppen opplyser selv at de er nøye på å ikke telle samme stridsvogn to eller flere ganger.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina!

«Jack in the box»-effekten

I løpet av krigen i Ukraina har det analytikere omtaler som en designfeil bidratt til russiske stridsvogntap. Ifølge CNN er ammunisjonslagrene i de russiske stridsvognene dårlig beskyttet, og kan dermed enkelt eksplodere om kun ett fiendtlig prosjektil treffer de svake punktene.

Når dette skjer er det ikke uvanlig at stridsvognens tårn flyr av gårde som følge av den massive eksplosjonen som oppstår. Fenomenet kalles «Jack in the box»-effekten.

(Saken fortsetter under bildet).

En ødelagt russisk stridsvogn ved byen Yampil i Ukraina.

Ribber reserven

Ifølge Janovsky hadde Vladimir Putin og hans Russland rundt 4000 stridsvogner i reserve før krigen i Ukraina startet.

Hvordan det står til med den russiske stridsvognparken er omdiskutert. Ifølge CNN skal flere av reservevognene fått deler demontert til fordel for stridsvognene som allerede er ved fronten.

– På papiret har Russland fortsatt mange stridsvogner, men mange var ikke lagret på riktig måte og kan være vanskelig å reaktivere raskt, sier Janovsky.

Leopard og Abrams til Ukraina

USA og flere europeiske land, deriblant Norge, er i full gang med å forsyne Ukraina med vestlige stridsvogner. Til nå har stridsvognene og andre pansrede kjøretøy stort sett vært av russisk og sovjetisk opprinnelse.

Ukraina har fått løfter om stridsvogner fra en rekke land, blant dem USA, Tyskland, Storbritannia og Norge.

USA har lovet å bidra med stridsvogner av typen Abrams. Flere europeiske land sender ulike versjoner av den tyske stridsvognen Leopard til Ukraina.

Flere tap

I tillegg til stridsvogner samler Oryx også informasjon om andre militære kjøretøy og våpensystemer. Gruppen har identifisert totalt 9100 russiske militære kjøretøy som ødelagt, forlatt eller i Ukrainas varetekt.

Samtidig har Ukraina mistet rundt 3000 kjøretøyer, opplyser Oryx.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes