Finsk ekspert: – Den nye russiske storoffensiven kommer på et uheldig tidspunkt

Finsk ekspert: – Den nye russiske storoffensiven kommer på et uheldig tidspunkt

– Spørsmålet er om Russland kan snu krigen med sin nye offensiv, men det tror jeg ikke. Russland kan ha begrenset operativ suksess i Donbass, men det er slett ikke sannsynlig at Russland vil oppnå et krigsvinnende gjennombrudd.

Det sier oberstløytnant Joakim Paasikivi, lærer i militærstrategi ved Svenska Försvarsakademien, til finske Hufvudstadsbladet.

Selv om Russland har økt presset de siste ukene langs hele fronten i Donbass, er strategilæreren sterkt i tvil om den russiske krigsmaskinen har kapasitet til å trenge gjennom de ukrainske forsvarslinjene, og at de risikerer å gjøre de samme feilene som under tidligere forsøk på å nedkjempe ukrainerne.

Les alt om krigen i Ukraina

Den finske militærstrategen viser til at de mobiliserte styrkene som nå sendes inn i løvens hule er bedre utstyrt, trent og forberedt enn reservistene som ble sendt direkte til frontlinjen.

– Russland har ennå ikke foretatt noen større maktsamling

Russia Ukraine

Bildet er tatt fra video frigitt av det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste tirsdag 31. januar 2023. Den russiske hærens selvgående kanoner skyter mot ukrainske tropper på et ikke avslørt sted. (Det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste via AP)

Likevel er det et spørsmålet om moral, kampvilje og ferdigheter som kan snu nederlag til seier. Putin satser nå maksimalt på kvantitet. Alle vet at Russland har mistet enorme mengder militært utstyr og soldater. Mange av de beste offiserene er drept eller skadet. I tillegg har etterretning avslørt at Russland er i ferd med å gå tomme for ammunisjon.

– Russland ønsker dels å ta så mye de kan fra Donetsk, dels for å trekke ut krigen og svekke Ukrainas offensive evne. Russlands mål er en lang krig som gjør Vesten lei av å støtte Ukraina. Russerne prøver å finne svakheter i den ukrainske linjen, men så langt har de ikke funnet noen slik svakhet. Russland har ennå ikke foretatt noen større maktsamling i noen retning, sier oberstløytnant Joakim Paasikivi.

Våpenkappløp: Kan få en formidabel effekt

Det alle i Vesten og Ukraina nå venter på er at det ukrainske forsvaret skal få tilgang på tunge vestlige våpen. Det er allerede lovet mer enn 300 stridsvogner. I tillegg snakkes det nå høyt om det kan bli aktuelt å gi Ukraina moderne kampfly. Blant annet har Storbritannia, Frankrike, Polen og andre nato-land tatt til orde for dette.

Når Ukraina kan sette inn vestlige tanks i krigen vil det kunne få en formidabel effekt. I kombinasjon med avansert luftvern, langdistanse rakettsystem og til og med kampfly av typen F-16, Rafale eller Mig, vil det kunne være av avgjørende betydning for krigens gang og Ukrainas sjanser til å jage russerne ut av okkupert land.

Dermed ligger det an til et kappløp om tid om hvem av partene som klarer å få momentum, og hvilke våpen de har tilgang på i den blodigste krigen i Europa siden 2. verdenskrig.

– Det er ikke usannsynlig at Ukraina må trekke seg

– Den nye russiske storoffensiven kommer på et uheldig tidspunkt, da Ukraina venter på å motta vestlige stridsvogner. Ukraina ønsker å utstyre sine beste enheter med dem. De nye brigadene kan være klare i april, men dersom Ukraina blir tvunget til å sette inn disse styrkene tidligere, skaper det problemer. Det er absolutt også tatt med i Russlands regnestykke. Det handler også om hvem som får flest soldater drept. Ukraina ønsker å påføre russerne så store tap som mulig, men det er ikke usannsynlig at Ukraina må trekke seg sier oberstløytnant Joakim Paasikivi til Hufvudstadsbladet.

ISW: Ukraina kan slå knallhardt tilbake

Dette fotografiet tatt 28. januar 2023 viser likene av russiske soldater som ligger på bakken i frontlinjen nær byen Siversk i Donetsk-regionen.

Ifølge den amerikanske tankesmia Institute for the Study of War kan den russiske offensiven fører til at russerne kjører seg tomme og dermed svekker sin egen kampevne på sikt. Idet den russiske storoffensiven ebber ut, vil det kunne åpne seg en helt ny situasjon, og Ukraina kan slå knallhardt tilbake. Da risikerer Putins hær å bli påført nye nederlag.

«Samtidig som russiske styrker i Luhansk oblast nå har initiativet, vil et fullt engasjement fra disse russiske styrkene kunne føre til deres til slutt kulminerer langs Svatove-Kreminna-linjen uten å ha oppnådd målet om å erobre Luhansk- og Donetsk-oblastene i sin helhet. Kulminasjonen vil sannsynligvis gi en mulighet for ukrainske styrker til å utnytte med sin egen motoffensiv»m, konkluderer ISW.

– Russland har en dårligere hær nå enn da de angrep i februar i fjor

Hovedlærer ved seksjon for landmakt på krigsskolen, Palle Ydstebø, er ikke imponert over russernes krigsevne og strategi etter snart ett års krigføring

– Russerne har hatt store tap på offiserer og befal, som trengs for å utdanne soldater og sette opp nye avdelinger. Russland har en dårligere hær nå enn da de angrep i februar i fjor, mens Ukraina har en adskillig bedre hær og er bedre utrustet hær nå. De startet en offensiv i august, og i løpet av de første fem månedene har de rykket fem kilometer frem. Det er ikke spesielt imponerende, sier Ydstebø til TV2.

Hevder Russland ikke har ressurser til en langvarig offensiv

Andrii Cherniak, en talsmann for hovedetterretningsdirektoratet i Ukrainas forsvarsdepartement, mener Russland ikke har ressurser til en storstilt og langvarig offensiv.

– De prøver å finne svake ledd i vårt forsvar. Ifølge våre opplysninger har den russiske kommandoen ikke tilstrekkelige ressurser til offensive operasjoner i stor skala, sier Cherniak til Ukrainska Pravda.

Russland skal allerede ha brukt opp mer enn 80 prosent av sine høypresisjonsraketter. I tillegg er lagrene av annen type ammunisjon i ferd med å tømmes. Russland har også tatt i bruk gammelt utstyr fra store våpendepot.

Video: Ukraina: Russisk panservogn eksploderer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes