Punger ut 70 millioner for Super Bowl-reklame: – Småpenger

Punger ut 70 millioner for Super Bowl-reklame: – Småpenger

Punger ut 70 millioner for Super Bowl-reklame: – Småpenger

Natt til mandag er det duket for det årlige sportsarrangementet, Super Bowl. Det er en sterk tradisjon hos det amerikanske folk, men det er ikke bare amerikansk fotball som står i fokus.

Les også: Ylvis-brødrene overrasker i Super Bowl-reklame

De siste årene har kjendisaspektet stjålet mye av oppmerksomheten. Blant annet er pauseshowet, der en rekke store kjendiser har opptrådt og skapt flere minneverdige øyeblikk, svært populært.

Men også reklamene, som sendes på skjermene i forbindelse med fotballkampen den kvelden, er kanskje det som det snakkes mest om i både forkant og i etterkant av storkampen.

Reklamepausene under Super Bowl er nærmest blitt et fenomen. Spesielt på grunn av den svimlende prislappen for reklameplassen, men også fordi det ofte er store Hollywood-navn forbundet til reklamene.

70 millioner for 30 sekunder

Det ble estimert at en 30 sekunders lang reklamefilm under fjorårets Super Bowl kostet sju millioner dollar, noe som tilsvarer rundt 70 millioner norske kroner.

Tidligere har kritikken rast rundt pengebruken til annonsørene, der flere blant annet mener at det er forkastelig bruk av penger, men i realiteten er dette småpenger, ifølge førstelektor ved institutt for markedsføring på høyskolen Kristiania, Karl Fredrik Tangen.

SMÅPENGER: Karl-Fredrik Tangen mener annonsører tjener vanvittig på Super Bowl-reklamer. Foto: Jonatan A. Quintero (Høyskolen Kristiania)

Hva prislappen for årets reklameplasser under årets fotballkamp er, er ikke kjent, men det er ingen grunn til å tro at det har sunket noe særlig i pris. Uansett pris blir det utvilsomt gevinst for annonsørene om de treffer på strategien sin, mener Tangen.

– Treffer selskapene på strategien for reklamesnutten er gevinsten så mye større enn tapssummen om de ikke skulle treffe, og da spiller det ingen rolle hvilken sum de få reklamesekundene skulle koste. Det blir småpenger i forhold til det å ta to prosent mer i markedsandel, eller det å kunne ha fem prosent mer i profitt, sier Tangen til Nettavisen.

Tangen mener at om man hadde sammenlignet resultatet av hva reklamen gir for selskapet, vil det bli gevinst uansett hvilket beløp som hadde blitt satt, om strategien treffer.

– Ved første tanke tenker man kanskje «WoW, det er mye penger». Men sett i sammenheng med årsrapporten og budsjettet til selskapet, så betyr ikke dette så mye, sier han.

Brukte Super Bowl som «redning» for selskapet

Tangen tar en av fjorårets Super Bowl-reklamer som eksempel for hvordan slik markedsføring kan brukes av selskaper.

Det kjente majonesmerket, Hellmann’s, fikk i 2022 kritikk av aksjonærer for å henge seg opp i merkets «purpose», eller «grunn til å være» som man sier på norsk, og glemme at majones ikke var til for å «stoppe matsløsing», men for å smøres på brødskiva. Selskapet bak, Unilever, hadde en nå sparket leder som ville fylle alle Unilevers merker med «purpose», og kursen på selskapet raste.

Uten å gå vekk fra ideen om matsvinn, som sikkert er lurere i nedgangstider der folk trenger en god forklaring på at de er gniene. Men i front er sandwichen med majones.

– Reklamen på Super Bowl blir dermed ikke bare en påminnelse om at det er bedre å ha den orgale majonesen på skiva og at den kan løfte tørr mat fra kjøleskapet, men et signal til aksjemarkedet om at nå skjer det noe som viser at vi tar aksjonærenes kritikk på alvor. Eller at NÅ må dere kjøope aksjer før kursen går mye opp, sier Tangen.

Les også: Ylvis dukket opp i stjernespekket Super Bowl-reklame: Nekter å avsløre prislappen

Som svar på denne kritikken sikret Unilever seg en reklameplass under Super Bowl, som viste seg å bli redningen for selskapets rykte.

I den 54 sekunders lange reklamevideoen leide selskapet inn Hollywood-kjendisen som Pete Davidson (29) og fotballspilleren Jerod Mayo for å ta majonesen tilbake til det majones faktisk er: Å ha på brødskiven, og at det beste alternativet er Hellmann’s.

– De puttet majonesen tilbake på sandwichen. De lyttet til kritikken de hadde fått. Unilever håper det er redningen til Hellmann’s i en dyrtid hvor billigmerker vinner fram å minne folk på at de bør velge ordentlig majones fremfor konkurrentenes mindreverdige kopier, sier Tangen.

– Et kvalitetsstempel

Det er ingen tvil om at det er prestisjefullt å lande en Super Bowl-reklame, og å sikre seg minst 30 sekunders betyr mye for et selskap når det gjelder eksponering, for merkevarer som Hellmann’s kan det være definerende.

Ifølge Anders Holm, kreativ leder i det norske reklamebyrået Morgenstern, har Super Bowl blitt et ypperlig marked for annonsører, spesielt siden reklamene har en tendens til å leve mye lenger enn de få sekundene under reklamepausen. Ifølge Holm kan en reklamesnutt som slår an leve i flere måneder på sosiale medier etter at den er vist under fotballkampen.

– Super Bowl-reklamer har blitt et slags kvalitetsstempel som også gjør at folk vil bruke tiden sin på å se på disse i sosiale medier-kanaler, sier Holm til Nettavisen.

Holm mener også at det er blitt prestisje for flere av de store selskapene å lande reklamesnutter under Super Bowl, og at de på den måten vist til kunder og aksjonærer at de er et selskap som satser.

Super Bowls historie er lang og strekker tilbake til 1966, men det er de siste 20 årene reklamene virkelig har blitt et fenomen. Holm sier at oppmerksomheten rundt det populære fotballarrangementet strekker seg mye lenger, nettopp fordi det er store forventninger rundt disse reklamene at det blir også YouTube-fenomener.

– At man er en Super Bowl-annonsør forteller litt om hvilken liga man spiller i. Media kan være meldingen, sier Holm.

Men Holm mener også at Super Bowl-reklamene baserer seg stadig mer på den samme formelen. Men det er det som fungerer.

– Nesten alle reklamene inneholder en A-kjendis som har fått 1–2 millioner dollar for å stille opp i en 30 sekunders reklame. F.eks. Adam Driver eller Will Ferrell. Det er ikke en «sell-out» fra kjendisenes aspekt, men det viser at reklamefilmene blir mer like. Og man kan lure på hva man sitter igjen med man husker, er det annonsørene eller kjendisen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes