Raser etter kraftig prisøkning: – Vedum har mistet kontrollen

Raser etter kraftig prisøkning: – Vedum har mistet kontrollen

Raser etter kraftig prisøkning: – Vedum har mistet kontrollen

Prisene i Norge steg med sju prosent i januar, og Fremskrittspartiet mener tallene viser at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har mistet kontrollen.

– Det er fordi tallene nå viser at inflasjonen går ytterligere opp og mer enn forventet, og en av de største driverne for nettopp inflasjon er transportpriser som er en direkte følge av at regjeringen valgte å øke bilavgiften og avgiftene på drivstoff som ble innført fra årsskiftet, sa Frps finanspolitiske talsperson, Hans Andreas Limi, i Politisk kvarter på NRK mandag morgen.

Se video fra NRK-debatten:

– Det viser at den politikken som føres ved å øke avgiftene, fører altså til økt prisvekst, høyere inflasjon og økt rente – samtidig som matkøene vokser. Så de virkemidlene som regjeringen bruker for å dempe prisveksten, har altså en stikk motsatt konsekvens, raste Limi.

Les også: Feller knusende dom over norsk eldreomsorg: – Oppsiktsvekkende

Det er den årlige prisveksten fra januar 2022 til januar 2023 som er på 7 prosent. Det var ventet at den ville ligge på cirka 6,5 prosent.

– Rammer lommeboka

Limi mener løsningen hadde vært å fjerne eller redusere drivstoffavgiftene, å bedre strømstøtteordning og halvere matmomsen.

– Da ville man fått gjennomført en politikk som ville dempet prisveksten, og det ville hatt en positiv effekt. Det ville også bidratt til at flere hadde klart seg på sin egen inntekt, sa Frp-politikeren.

Men finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) var uenig, og slo tilbake mot kritikken:

– Det viser hvor viktig det er å ta ansvar, for den høye prisveksten rammer lommeboka til folk, det rammer sparepengene og i neste runde kan det sette jobbene i fare. Derfor så har vi i Norge holdt igjen i finanspolitikken, påpekte Vedum i Politisk kvarter.

Les også: Vedum lover mer penger

– Høyere i andre land

Vedum sier regjeringen har prioritert støtteordninger for de som har minst, som bostøtte, lavere barnehagepriser og lavere skatt.

– Det er mange ting vi har prioritert tungt, men som sagt så må vi likevel prioritere. For hvis vi ikke gjør det så vil vi oppleve det vi ser i mange andre land, der prisveksten er mye høyere, sa han, og samtidig la til:

– Hvis ikke vi hadde holdt igjen, så hadde vi sagt til fagbevegelsen at det er deres jobb å holde igjen i lønnsoppgjøret. Vi hadde sagt til Norges Bank at dere må holde igjen enda mer ved å øke renta enda mer.

Les også: Er du bekymret for økonomien din?

Sp-statsråden mente også at Limis påstander om avgiftsøkninger var feil.

– Avgiftene på drivstoff gikk jo ned fra 1. januar, og avgiftene på strøm gikk ned fra 1. januar, og hvis Limi hadde lest SSBs sine tall så hadde han sett at avgiftspolitikken ikke påvirker inflasjonen, sa Vedum.

Les også: Hopp på ny måling: – Det sier vel egentlig alt at Støre jubler for dette

– Det er faktisk feil

Limi mente imidlertid at det er finansministeren som tar feil om avgiftsøkningene.

– Det er faktisk feil. Ærlig talt finansminister, da må du lese dine egne tall og rapporten fra SSB som viser nettopp at de kraftige avgiftsøkningene på bil og drivstoff ved årsskiftet har bidratt til å øke inflasjonen, sa han, og la til:

– Det som er utrolig når vi hører finansministeren, er at han skal fortsette å føre den politikken som er ført og som bidrar til en høy prisvekst og som igjen bidrar til at Norges Bank må øke renten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes