Dette skriver avisene om økonomi torsdag 21. september

Dette skriver avisene om økonomi torsdag 21. september

Dette skriver avisene om økonomi torsdag 21. september

(Full oversikt på ett minutt: Få «Dette skriver avisene om økonomi i dag» som nyhetsbrev tidlig hver morgen. Meld deg på her – det er gratis)

Det er slutt på gratispenger (Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom, Sparebank 1 Markets) (DN)

For de som skal låne til bolig er budskapet enkelt: Du skal ta opp mindre lån enn du tenkte for to år siden. Grunnen er at lånet koster deg mye mer, og du kan ikke regne med at inflasjonen vil spise det opp for deg. Du burde heller ikke låne så mye som banken mener du kan klare å betjene dersom renten likevel skulle stige videre, om du kutter forbruket ned til et slunkent Sifo-budsjett. Spør banksjefen om når hun sist selv prøvde å leve på det. Snart vil de andre som byr sammen med deg, forstå det samme. Les mer

Frykter at Norges Bank utsetter bolig-omslaget (FInansavisen)

Hvis Norges Bank torsdag gir tydelig varsel om enda flere rentehevinger, vil omslaget i boligmarkedet bli satt på vent, frykter NBBL. Les mer

Undersøkelse: Annenhver låntaker bekymret for høyere rente (NTB)

Idet Norges Bank er i ferd med å sette opp renta enda en gang, svarer over halvparten av norske låntakere at de er bekymret for nettopp høyere rentekostnader. Blant personer som oppgir at de har boliglån, er over halvparten – 52 prosent – bekymret for økte rentekostnader, ifølge Opinions samfunnsmonitor. Les mer

Den største renteduen skifter side (Finansavisen)

Etter mange år som den soleklare renteduen i Norge, er sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen brått tilsynelatende blitt rentehauk. – Jeg tror at vi i Norge nå har et luksusproblem. Oljeprisen har passert 1.000 kroner pr. fat. Det er vanvittig mye penger. Nå skal vi tilbake til det vi trodde vi hadde forlatt, en æra med systematisk økt oljepengebruk og egentlig så mye økonomien makter å tåle, sier han til E24, hvor han argumenterer for en høy styringsrente lenge. – Så jeg sier ikke at renten skal så mye opp, men jeg tror den vil bli liggende på dagens nivå ganske lenge. Når pengepolitikken på denne måten er bundet opp, må finanspolitikken trå til, argumenterer Andreassen. – Det lå i kortene uansett, så stort som Oljefondet er blitt, men ut dette tiåret må vi ha større innfasing av oljepenger. Les mer

Andreas Sohmen-Pao mener kronen gjør at utlendinger ikke vil investere i Norge (Nettavisen)

Østerrikeren har verdier for hele 76 milliarder kroner i Norge, men nå skaper kronekursen utfordringer. Han sier atNorge og den norske børsen er blitt et mindre attraktivt sted å investere. En ting er at børsen har blitt kjøpt opp av fransk-nederlandske Euronext. Det mener Sohmen-Pao har svekket børsen på shipping, der Oslo Børs tradisjonelt har vært meget sterk. I tillegg har den svært svake og volatile kronekursen gjort Norge mindre attraktiv, sier mangemilliardæren. – Svingningene fører til at det er en utfordring å investere i aksjer i Norge. Ofte ser vi at selskapene vi har gjør det mye bedre enn andre selskap i samme bransjer. Likevel er ikke det reflektert i aksjekursen på Oslo Børs. Les mer

Griske eiere har spist opp lønnsveksten (Marie Sneve Martinussen, leder i Rødt) (Nettavisen)

Prisene på nesten alt har steget det siste halvannet året. En underkommunisert årsak til dette er at bedriftene har økt sine prispåslag. I en slik situasjon er økt rente feil medisin. Les mer

Folk preges mer av dyrere mat enn rentehopp: – Har slått oss i fjeset ganske lenge nå (E24)

Det er ruskevær for handelen. Virke mener det er en risiko for at forbruket kan få seg en knekk når sparepengene går tom og alle rentehevingene får effekt. Les mer

Kapital: John Fredriksen har blitt 222 millioner kroner rikere hver dag siden i fjor (NTB)

John Fredriksen er fortsatt øverst på Kapitals liste over Norges rikeste. Ifølge tidsskriftet har han blitt 222 millioner kroner rikere hver dag siden i fjor. Skipsrederen er desidert øverst på Kapitals liste over Norges 400 rikeste personer. Han er ifølge tidsskriftet nå god for 205 milliarder kroner. Les mer

Politikere reagerer kraftig på Equinors Kina-avtale: – En nasjonal sikkerhetsbrist, mener Frp. (DN)

Fremskrittspartiet, MDG, Høyre og Venstre reagerer kraftig på Equinors innleie av rigger fra kinesiskeide Cosl. – En nasjonal sikkerhetsbrist, kaller Frps Christian Tybring-Gjedde Equinor-kontrakten. Les mer

Misnøye med lønn blant hovedgrunnene til at ansatte slutter i Forsvaret (Forsvarets Forum)

Misnøye med karrieremuligheter og lønn er blant de viktigste grunnene til at militært ansatte sluttet i jobben i 2021 og 2022. Det viser en ny undersøkelse. Undersøkelsen fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) viser at manglende karrieremuligheter og lønnsnivå er de vanlige årsakene til at folk sluttet i Forsvaret, med 29 prosent hver. Les mer

Fjord Line legger ned fergeruten mellom Sandefjord og Strömstad (NTB)

Fjord Line dropper fergeruten mellom Sandefjord og Strömstad ettersom ruten ikke støtter rederiets visjon og langsiktige strategi. Les mer

– Blir vondt for de som fremdeles kjører dieselbil (Nettavisen)

Analyseselskapet Norne Securities skriver denne uken at «verden nærmer seg en slags dieselkrise, grunnet raffinerikapasitet». Flere eksperter venter prisstigning på diesel. Les mer

Stopper gigantisk byggeprosjekt: – Boligprisene har falt (DN)

På Solnes Marina i Tønsbergfjorden er det planlagt rundt 135 leiligheter. Prosjektet er anslått å koste rundt en milliard kroner. For å få solgt nye boliger, må prisen kuttes med 30 prosent. Nå legges milliardprosjektet på is. Les mer

Torsdag ventes ny renteheving: – Håper det tar slutt snart (E24)

Norges Bank forbereder seg på å heve styringsrenten atter en gang. Boligeier Håvard Veka er en av dem som har merket effekten av renteøkningene. Les mer

Norge kjemper for at EU dropper toll på norsk fisk (NTB)

Null toll på all sjømat som eksporteres fra Norge til EU. Det er Norges ønskedrøm. Men norsk fiskeripolitikk kan stå i veien. – Vi vil ha fri markedsadgang for norsk sjømat i EU. Verken mer eller mindre, sier statssekretær Vidar Ulriksen (Ap) til NTB. – Mange av våre produkter møter fortsatt tollbarrierer, mens EU nylig har gitt fri markedsadgang til land som Vietnam, Canada, Japan og Storbritannia, påpeker statssekretæren. Men de norske argumentene faller tilsynelatende i dårlig jord i EU. Så lenge Norge oppfører seg som en bølle i fiskeripolitikken, kan de bare glemme at EU åpner dørene mer for norsk sjømat, var reaksjonene blant flere av dem som tok ordet etter Ulriksens innlegg. Nylig beskyldte EUs fiskerikommissær Norge for å drive overfiske på makrell fordi Norge har økt kvotene. Les mer

Hvorfor tillate vindkraft? (Finansavisen)

Nasjonale politikere og industrien må servere saftigere gulrøtter om lokalpolitikerne skal ofre natur for nødvendig kraft, skriver Kaare Oftedal i DLA Piper. – Stortinget har gitt kommunene nærmest vetorett i konsesjonsprosessene for vindkraft på land. Det samme vurderes for konsesjonspliktige, bakkemonterte solparker. Norge er derfor avhengig av lokalpolitikere med forståelse for industriens behov for kraft. Les mer

– Batterier er den nye oljen (Finansavisen)

Tusenkronersspørsmålet har i lang tid vært hva Norge skal drive med etter oljen. – Batterier er den nye oljen, sier Freyr-sjef Tom Einar Jensen. – Når vi sier at batterier er den nye oljen, så mener vi at batterier er katalysatoren for et nytt energisystem som fungerer 24 timer om dagen, syv dager i uken og 365 dager i året, fordi batterier balanserer den variable kraftgenereringen fra sol og vind. Det krever enorme mengder batterier, legger Jensen til. Les mer

Hvorfor vil du ikke kutte skatter og avgifter, Hegnar? (Finansavisen)

Det er helt korrekt at FrP ønsker å sette ned avgiftene for alle, skriver Hans Andreas Limi (FrP). Hegnar fortsetter sin kamp mot avgiftsreduksjoner, og skriver blant annet at «Når alle som kjøper mat for avgiftskutt og mulig priskutt, gir det en subsidiering av husholdninger som på ingen måte trenger eller bør få matstøtte». Det er helt korrekt at FrP ønsker å sette ned avgiftene for alle. Vi ønsker mindre politisk innblanding i folks økonomi, og vi vil ha mindre av at politikerne bestemmer hvem som er «verdige» og «uverdige mottakere av strømstøtte, matstøtte eller andre tiltak for å bekjempe priskrisen. Les mer

Acer-strid førte til klagerekord for NRK (NTB)

Det har kommet inn 6800 klager til NRKs Kringkastingsråd siden forrige møte i juni. Nesten alle klagene handler om Acer-saken. Les mer

Ønsker Økokrim-etterforskning (TV 2)

En Økokrim-etterforskning vil avkrefte at Sindre Finnes har brutt loven, mener advokaten hans. Sindre Finnes ønsker at Økokrim starter etterforskning om aksjehandlene hans. Det sier advokaten hans, Thomas Skjelbred, til TV 2. – Sindre Finnes ønsker å bistå offentlig instanser som ønsker å undersøke denne saken, som til og med kan være en fordel. Jeg er trygg på at det vil avkrefte at det har skjedd noen som helst uregelmessigheter i sammenheng med disse aksjehandlene, sier Skjelbred, som jobber hos Elden Advokatfirma. Les mer

Finnes satset penger på kursfall for bedrifter i Norsk Industri (E24)

Sindre Finnes satset penger på at bedrifter han jobbet for i Norsk Industri, skulle falle på børsen. – Et brudd på lojalitetsplikten, sier sjefen i arbeidsgiverorganisasjonen. Les mer

Solberg-regjeringen: Fulgte ikke opp stortingsvedtak om aksjonærregister (VG)

I syv år unnlot Solberg-regjeringen å oppfylle pålegg fra Stortinget om å opprette et offentlig register over hvem som eier aksjer i norske selskaper til enhver tid. Da Solberg-regjeringen gikk av i 2021, var aksjonærregisteret fortsatt i det blå. Nå, to år senere, har heller ikke Støre-regjeringen har fått et slikt register på plass. NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud er oppgitt over at to regjeringer ennå ikke har fått opp dette registeret, ni år etter det første stortingsvedtaket: – Over flere år har jeg sittet i høringer i Stortinget og gjentatt samme budskap. Hver gang har Stortinget lagt klare føringer om at et slikt register skal opprettes. Likevel har det fortsatt ikke skjedd, sier Ina Lindahl Nyrud. Les mer

—————

Les også: Dette skriver avisene om Oslo Børs torsdag 21. september

Les også: Dette skriver avisene om norsk politikk torsdag 21. september

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes