Pubertal elitisme i Aftenposten

Pubertal elitisme i Aftenposten

Pubertal elitisme i Aftenposten

(Nordnorsk debatt): Det var nok et selsomt syn på Coop Extra i Tromsø i morgest. En nyvåkna, nydusjet, og nyslått, konstituert politisk redaktør i Nordlys som leita iherdig etter papirutgaven av Aftenposten.

Den var nemlig godt gjemt bak mer vektige aviser.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Jeg måtte jo sjekke at det faktisk var sant: At selveste Aftenposten, som riktignok tidvis har hatt en nedlatende og belærende tone overfor stakkars distriktsbonan som ikke vet sitt eget beste, faktisk har sunket så lavt som å skrive den lederen som sto på trykk i lørdagsavisa.

Les også: Helse-Norge: Vi trenger et opprør

Den kunne jo ha vært fabrikkert på Facebook, siden jeg ikke fant den publisert digitalt. Men der sto den, svart på hvitt.

En tekst som fremsto som skadefro fyllerør fra en forbitret fyr som satt ensom foran en skjerm, var faktisk publisert under Leder-vignetten på en av Norges mest fremtredende aviser.

Der sauses det sammen et foraktfult lite kåseri om Nord-Norge som har visstnok har gått i svart på grunn av anbefalinger om å skrote Nord-Norgebanen, nedleggelsen av baren Scotsman og avgangen til tidligere politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim.

Hele lederen har en kjip vibe, som ungdommen sier det. Den er en hovering over de stakkars, stusslige nordlendingene som har hatt en dum uke. For samfunnsbygging og infrastruktur, er selvsagt noe vi vekter helt likt med øldrikking i hovedstaden, her i vår bakstreverske lille avkrok.

Les også: I år må jula starte i oktober

Og vi blir helt satt ut, alle mann fra Kirkenes til Mosjøen, over at ett menneske bytter jobb.

Aftenposten lanserer nesten en nasjonal sørgedag for Nord-Norge på lederplass. Takk, men nei takk.

DUMP: Skjermbilde av Aftenpostens leder, lørdag 30. 09. 2023.

Lederen til Aftenposten hadde vært ustyrtelig morsom levert av Isalill Kolpus på «Nytt på Nytt». Men på side to av en av landets største aviser er den først og fremst kun en pinlig svak samfunnsanalyse.

Som er betydelig mer nedverdigende for Aftenpostens omdømme, enn det er for de stakkars lavkulturelle nordlendingene som liker å drikke øl på Scotsman.

Til og med den nedlatende rådgivninga om Nord-Norgebanen er pinlig feil. Feil fremført med oppblåst selvbilde, er fortsatt feil.

Altså KVU for Nord-Norgebanen har beregnet en levetid på en jernbanestrekningen fra Fauske til Tromsø til å bli 75 år. Derfra har man utledet at utslipp fra bygg- og anleggsfasen for Nord-Norgebanen ikke vil bli nullet ut av en klimavennlig transportløsning innen den tid.

Les også: Tøffe forhold for legene: Fortvilelse, selvmord og soving foran øynene på pasientene

Men blir levetiden på banen et år lengre, og flere jernbanestrekninger blir fort eldre enn 75 år, så blir CO₂-regnskapet noe helt annet.

For øvrig er det lov å påpeke at en av få jernbanestrekninger i Norge som går i pluss er Ofotbanen, som fremstilles som marginalt mer betydningsfull enn ny Nord-Norgebane i Aftenpostens leder. Jeg vil gjerne foreslå en kjapp googlesøk på jernmalm, Kiruna, LKAB og krig i Ukraina.

Det er for øvrig mulig å være uenig om utbygging av Nord-Norgebanen på en litt mer intelligent måte, Aftenposten. Stein Sneve i Avisa Nordland klarer jo det. Jeg er ikke enig i hans konklusjon, men han gjør i det minste en faktisk analyse!

Dessverre bærer konklusjonen hans preg av at disse KVU-ene spiller oss ut imot hverandre for småpenger. 100 milliarder kroner er et rundt fint beløp, tatt ut av løse lufta i KVU for Nord-Norge og smurt utover i 40 år. Det er en stusslig måte å drive samfunnsbygging på.

Nordlandsbanen burde ha vært ute av dette spillet for lengst, elektrifisert og modernisert for 30 år siden. Ofotbanen likeså. Da hadde landsdelen, om ikke bygget jernbane videre nordover, sett fremover.

Les også: Minst 200 milliarder grunner til å droppe Nord-Norgebanen

Jeg følger ikke med på fotball, så jeg kjente ikke igjen det siste stikket i lederen, der man nevner en målscoring fra Glimt.

Men jeg vil si takk for lissepasninga, Aftenposten. Vi kan gå resten av helga i møte, godt forvisset om at vi slettes ikke er avhengig av deres overlegne kunnskap om barer i Oslo for å drive på med samfunnsbygging og samfunnskritikk i Nord-Norge.

I disse dager feirer vi 50 år med en medisinutdanning i denne byen som mange smartinger i avisene i Oslo mente var bortkastede penger, og fullstendig urealistisk å ha ambisjoner om. Tenk å ha et universitet her oppe i gokk, der var det verken infrastruktur eller kloke professorale hoder som kunne holde fast ved etablerte sannheter.

Vi er kanskje en gjeng stakkars boner som drekk øl på Karl Johan, men vi klarer oss helt fint uten diktat fra dere.

Vi er en motkultur. Det har vi alltid vært.

Det er gøy. Prøv det av og til.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes